home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 5: Meiden aan het woord
Edukans Actieplatform
Memory Ik heb hier in Malawi een speciaal persoon ontmoet. Een persoon die veel indruk op mij heeft gemaakt, omdat zij een groot rolmod...

Dag 5: Meiden aan het woord

Memory

Ik heb hier in Malawi een speciaal persoon ontmoet. Een persoon die veel indruk op mij heeft gemaakt, omdat zij een groot rolmodel zal zijn voor meisjes over de hele wereld. Ik wil jullie in dit stukje graag voorstellen aan Memory Banda.

Memory is werkzaam bij GENET (girls empowering network), GENET houdt zich bezig met de problemen die meisjes tegenkomen rondom hun educatie en probeert deze problemen uit de weg te helpen. Een voorbeeld hiervan is dat ze fietsen schenken aan meisjes die erg ver van school wonen. Hierdoor kunnen de meisjes sneller thuis zijn en wordt de kans op problemen, zoals onder andere verkrachting, kleiner. Memory houdt zich dus bezig met het oplossen van ongelijkheid waar meisjes in Malawi mee te maken hebben.

Memory geeft Life Skills lessen waarin onderwerpen zoals tienerzwangerschappen en kind huwelijken aan bod komen maar ook hoe je voor jezelf moet opkomen en hoe je je zelfvertrouwen een boost kan geven. Naast de Life Skills lessen, doet ze nog iets veel belangrijkers. Ze is een rolmodel voor zoveel meisjes! Dit doet zij onbewust. Ik zeg haar dat ik haar een goed rolmodel vindt. Daar reageert ze op met tranen in haar ogen en vol ongeloof vraagt ze; echt waar?

Memory laat zien dat je door hard te werken, ook als meisje aan de top kunt komen. Vrouwen zoals Memory zorgen voor een positief toekomst perspectief voor meisjes over de hele wereld. Ze geeft met zo veel enthousiasme en passie de Life Skills lessen. Memory legt de meisjes écht goed uit dat zij de kracht hebben om situaties te veranderen en dat je élke kans moet aangrijpen! Maar ook de kleine dingen vallen op. Ze draagt een iets gewaagder en korter jurkje dan normaal eigenlijk geaccepteerd zou worden. Hierdoor laat zij zien dat als jij jezelf fijn voelt, dat je kleren met trots kunt dragen en dat niemand je iets kan maken!

Al deze dingen, klein of groot, maken Memory Banda het perfecte rolmodel.

Geschreven door Jan

Meiden aan het woord

We starten de dag met workshop Life skills. Het gaat over de verschillen en problemen van de leerlingen hier en in Nederland. We krijgen de opdracht om apart te gaan zitten in vier groepen. De  jongens bij elkaar, meiden bij de meiden en ook nog per land apart. In die groep is het de bedoeling om op een groot vel papier de problemen te noteren die je hebt in jouw leven als meisje of jongen.

In mijn groepje met de Nederlandse meisjes hebben wij onder andere de punten intimidatie, privacy en groepsdruk besproken. In Nederland ervaren meiden vaak dat ze worden nageroepen op straat door jongens en mannen. Daarnaast is privacy een belangrijk onderwerp door sociale media. Dit is ook een erg groot verschil met de buddy’s in Malawi. Zij maken nauwelijks gebruik van social media, maar bij ons in Nederland is dat een groot deel van ons leven. Iedereen deelt veel via het internet waardoor bijna ons hele leven op het internet staat en er dus bijna geen privacy meer is. Je moet goed nadenken over wat je wel en niet deelt. De andere drie groepen met jongens en meiden doen hetzelfde.

Hierna komen we met alle meiden bij elkaar om onze problemen te bespreken. Ik zie een groot verschil tussen de onderwerpen van de meiden uit Malawi en Nederland. Zij hebben onderwerpen als uithuwelijken, armoede, verkrachting, groepsdruk en tienerzwangerschappen. Jongeren hier worden uitgehuwelijkt door hun ouders vanwege armoede. Door met een jongen uit een rijker gezin te trouwen wordt de zorg van het meisje overgedragen en krijgen ouders middelen van het gezin van de jongen. Op deze manier kunnen zij aan de ergste armoede ontsnappen. De eigen keus van het meisje valt dan helemaal weg. En dat vind ik wel erg aangrijpend. Ik kan mij niet voorstellen dat mijn ouders tegen mij zouden zeggen dat ik met een door hen gekozen jongen moet trouwen.

Een van de andere problemen is verkrachting. Het komt veel voor dat meiden worden verkracht. Regelmatig door mensen die dicht bij hen staan. Als een meisje wordt verkracht is het lastig om dat uit te spreken. De schuld wordt snel bij haar gelegd. In Nederland zouden we naar de politie gaan. Als mensen dat hier doen is het de vraag of het daar beter van wordt. Het meisje kan de schuld krijgen, en als de persoon wordt opgepakt staat hij een dag later weer buiten. Daardoor spreken veel meisjes zich hier niet over uit. Toen ik dit hoorden schrok ik daar echt heel erg van. Dit mag gewoon niet gebeuren. Het meisje heeft dan al zoiets vreselijk mee gemaakt! En dat moet ze dan ook nog eens voor zich houden. Deze meiden worden dus niet geholpen. Memory, de docent van GENET die de workshops over Life skills geeft, vertelde ons dat er 2 weken geleden een meisje was verkracht die wel zo dapper was om dit uit te spreken. Ze is naar de politie gegaan en die zouden haar beschermen door haar een nacht in de cel te stoppen. Daar is ze vervolgens nog een keer verkracht. Toen Memory dit verhaal vertelde kwam het echt wel binnen. Het is zo bizar dat er gewoon geen begrip is voor deze meisjes die al zoveel meegemaakt hebben. Ik vind het wel erg mooi dat deze meiden hier zo open over praten. Zo zie je dus dat het programma van GENET op deze school in samenwerking met Edukans erg goed helpt. Dat geeft mij dan weer een erg goed gevoel!

Geschreven door Mabel

 met foto's van Eline, Lander en Anieke

Media bij bericht (16)

Reacties (13)

 • Mihir and Lopa
  1 jaar geleden
  It is really nice to read about Memory. She and her work is inspiring. For "Meiden aan het woord", on a postive side, it is heart warming to see the difference that GENET and Edukans is making to the lives over there. Thanks for the touching update and beautiful pictures !

  Reactie rapporteren

 • André en Ilona
  1 jaar geleden
  Vandaag twee updates, echt fijn! Zo leuk om een stuk (incl. gedicht) van je te lezen, Elisa! En wat een prachtige foto’s! We beleven de reis een stukje met jullie mee!! Op naar de volgende update!!

  Reactie rapporteren

 • Ans Commeren
  1 jaar geleden
  Dit komt zeker binnen!!!!! Wat de meisjes daar ervaren!!! En wat goed van memory zeker een rolmodel!!!! Top!!!!!

  Reactie rapporteren

 • Ben en Madelon
  1 jaar geleden
  Mooie indrukwekkende updates. Fijn een stukje van jou te lezen, Mabel. Prachtige foto’s ook, zo zijn we er toch een heel klein beetje bij.

  Reactie rapporteren

 • Wilma & Alain
  1 jaar geleden
  Wat hebben jullie dat prachtig verwoord, we worden er stil van. Complimenten!

  Reactie rapporteren

 • Davine
  1 jaar geleden
  Wat een indrukwekkend stukje.... mooi geschreven hoor, en prachtige foto's

  Reactie rapporteren

 • Jacomijn Clements
  1 jaar geleden
  Ha Mabel, Wat leuk om iets van je te lezen! Indrukwekkend wat je daar meemaakt..! Geniet van deze gave ervaring! Groetjes Jacomijn

  Reactie rapporteren

 • wildschut
  1 jaar geleden
  Heftig verhaal over verkrachting en hoe hier NIET op gereageerd wordt. Deze verhalen waar extra ingezoomed wordt op situaties vind ik extra sterk. Zomergroet uit Rijnsburg.

  Reactie rapporteren

 • Jan
  1 jaar geleden
  Wauw, wat een heftige verhalen. Echt indrukwekkend. Mooi geschreven stukje Jan! Ja, die memory is daar echt een heldin

  Reactie rapporteren

 • Brenda
  1 jaar geleden
  Pffff, dit klinkt als een pittige dag! Vol onderwerpen die behoorlijk binnenkomen. Hier een koude rilling bij alleen al het lezen van jullie verslagen van vandaag. Kanjers zijn jullie! Wokkel, een dikke kus en knuffel voor jou! Ook van papa en Matthijs ;)

  Reactie rapporteren

 • Oma en Opa uit België
  1 jaar geleden
  Dag Lander. Wij volgen alles op de voet. Mooie foto van jou, omringd door plaatselijke jongeren. Zeker boeiende gesprekken... Knuffel en kussen. Oma en Opa Deriemaeker.

  Reactie rapporteren

 • Cora
  1 jaar geleden
  Wow Mabel, wat een heftig verhaal. Ik hoop dat er betere tijden komen voor de meisjes daar. Dat verdienen ze. Nog heel veel succes met alles ! Liefs ook van Tessa en Sacha

  Reactie rapporteren

 • Jan Jozeph Dalstra
  1 jaar geleden
  Wat een indrukwekkende en schrijnende verhalen. Uithuwelijken, verkrachtingen, etc.: dit heeft niets met het belangrijkste van het leven te maken: LIEFDE. Sterkte allemaal met deze heftige indrukken en natuurlijk ook heel veel plezier daar! Groeten van Joline en Jan Jozeph. En natuurlijk een speciale en liefdevolle groet van ons aan Ids !

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen