home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Docenten dag 2: This is Africa.
Edukans Actieplatform
Dit is eigenlijk onze eerste dag in Malawi. We hebben allemaal heel goed geslapen in Upstairs Lodge, ons verblijf in Luchenza. Dat is ook we...

Docenten dag 2: This is Africa.

Dit is eigenlijk onze eerste dag in Malawi. We hebben allemaal heel goed geslapen in Upstairs Lodge, ons verblijf in Luchenza. Dat is ook wel logisch na zo’n vermoeiende reis van meer dan 24 uur. Vooral het laatste stukje in het busje, was enerverend vooral voor Joan.  Maar vandaag, 23 februari, gaan we dan echt van start, en hoe! Volgens het programma gaan we vandaag  kennismaken met onze buddies. Na een prima ontbijt met patat, brood en ei, gaan we op weg met een chauffeur die van alle markten thuis is. Accu kapot? No problem. Hij repareert het in no time. Helaas, bij aankomst bij de school is er niemand aanwezig. We blijken pas op 24 februari te worden verwacht en dus een leeg schoolterrein. Dat duurt echter niet lang. Uit alle hoeken komen schoorvoetend, later steeds spontaner, kinderen uit alle hoeken en gaten van het dorp naar de school. Ook komt het hoofd van de school, keurig in het pak, en de wiskundedocent, tevens coördinator van dit Edukansproject, heel snel naar school en maken samen met onze Edukansleiding een prima invulling van de dag. Intussen hebben onze leerlingen en de kinderen uit het dorp hun eigen programma al gemaakt. “Hoofd, schouders, knie en teen” blijken ze ook in Malawi te zingen. Onze woordenschat breidt zich langzaam uit. Ook spelen ze verstoppertje en is er spontaan contact.

De rest van de dag ziet er als volgt uit: allereerst een wandeling door het dorp met aan elke hand twee kinderen. We bezoeken een Daycare Centre waar kinderen van 3 tot 6 jaar overdag worden opgevangen als zij geen ouders meer hebben. Er worden ook foster families voor deze kinderen gezocht, zodat ze kunnen opgroeien in een gezin. Wat hun kansen op een betere toekomst zeker doet toenemen. Als deze kinderen later door willen studeren, dan kunnen zij vanuit deze organisatie ook financieel worden ondersteund.

Vervolgens worden we door een groep vrouwen verwelkomd met djembé, zang en dans. Kleurrijk, indrukwekkend en vanuit het hart.

Daarna even terug naar de Lodge voor een lunch. Dit keer rijst, kip en groente. En snel daarna weer in het busje terug naar de school, waar inmiddels ook al heel veel leerlingen keurig in uniform zijn gekomen.

In een grote kring maken we uitgebreid kennis met niet alleen docenten en leerlingen, maar ook met de ouderraad, het dorpshoofd en vertegenwoordigers van EEDF en Genet.

Deze kennismaking loopt ook wat uit, ondanks dat elke spreker steeds korter de tijd krijgt om iets te zeggen. Afke krijgt 3 minuten spreektijd, maar de laatste sprekers krijgen voor hun verhaal nog maar 30 seconden.

Nu weer terug op de Lodge in afwachting van het avondeten. Als het zo doorgaat, wordt het een bijzonder mooie week en dan hebben we het niet alleen over het weer.

Afke en Joan

Media bij bericht (4)

Reacties (8)

 • Edith
  1 jaar geleden
  Ha Maud en Sebastiaan en al die andere Edukanjers! Geniet, ontmoet en ontdek! Daar zijn jullie al volop mee bezig zo te lezen! Mooie verhalen, ga zo door... Dan wanen wij ons hier ook een beetje in Malawi... Lieve groet, Edith (Ps.zie ik het goed? Is daar mijn oud-collega Anko mee op reis?)

  Reactie rapporteren

 • Peggy
  1 jaar geleden
  Hallo Emiel, Ja..we zien je op een foto, wat leuk. Wat ziet het er allemaal mooi uit, prachtig land, mooie mensen. De vrolijkheid spat van jullie verhalen af met al dat gedans. Gaaf! Veel plezier. Zorg dat je leerlingen de tijd van hun leven hebben. We omhelzen je stevig, liefs, Peggy, Lea en Max

  Reactie rapporteren

 • martien en bep
  1 jaar geleden
  Hallo Joan, we hebben jullie foto's en berichtjes gelezen, het ziet er allemaal heel leuk uit. Veel plezier nog en veel succes groetjes Bep en Martien

  Reactie rapporteren

 • Laura
  1 jaar geleden
  Hoi Joan en Maasje, wat leuk om van zo'n verre afstand jullie verhalen en foto's te kunnen zien. Het ziet er indrukweekend uit. Geniet van deze bijzondere ervaring.

  Reactie rapporteren

 • Barbara
  1 jaar geleden
  Noortje wat een avontuur. Wat bijzonder dat jullie ondanks de verkeerde datum toch een zinvolle start hebben gehad. Heel veel succes en de foto's zijn al indrukwekkend.

  Reactie rapporteren

 • Ton
  1 jaar geleden
  Hallo Malawi gangers, Door de verhalen voel ik wat jullie mee maken. Het gevoel en de gedachten aan de reis naar Ghana die ik vorig jaar hebt mogen maken komen hierdoor weer terug in mijn hoofd. Het is zo ontzettend belangrijk wat Edukans doet om de toekomst van deze kinderen te verbeteren. Ik hoop dat jullie daar blijven genieten en verwonderen hoe het leven zich daar afspeelt en te bedenken dat wij het in ons land zo goed hebben. Emiel (slaap maatje ) heel veel plezier en succes. Groetjes Ton

  Reactie rapporteren

 • Juul en Liedeke
  1 jaar geleden
  Jaaa gespot! "Papa, papa vliegtuig" roept er hier een! Sebas heel veel plezier en succes. Goed teken dat je gemist wordt, genieten we nog meer van je terugkomst en mooie verhalen.

  Reactie rapporteren

 • Bert
  1 jaar geleden
  Dag collega Anko. Goed bezig namens Edukans. Geniet er van en kom straks weer thuis met verhalen en, vooral, foto's, om de leerlingen op onze school het belang van organisaties als Edukans bij te brengen.

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen