home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right twitter_hover twitter updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Docentenblog dag 6: Thumbs up!
Edukans Actieplatform
Vandaag, woensdag 27 februari, zijn we alweer voor de derde dag aan de slag op de Mikombe School in Thyolo District. De tijd gaat snel. We z...

Docentenblog dag 6: Thumbs up!

Vandaag, woensdag 27 februari, zijn we alweer voor de derde dag aan de slag op de Mikombe School in Thyolo District. De tijd gaat snel. We zijn al gewend aan de flexibele manier waarmee met het rooster wordt omgegaan, de enorm volle klassen, de hoge temperaturen en het legertje kleine kinderen dat ons voortdurend omringt. Ook in de samenwerking met onze buddy’s hebben we onze weg gevonden. Alle docenten hebben reeds lessen geobserveerd, feedback gegeven, werkvormen aangereikt en aan co-teaching gedaan. Wat ons opvalt en waardoor we blij verrast zijn, is dat de Malawiaanse buddy’s erg nieuwsgierig zijn naar onze werkwijze en met open armen onze adviezen ontvangen.

Vandaag geven wij onze workshop ‘feedback geven aan collega’s’.  Om 14.15 staan wij in de startblokken, alles staat klaar: naambordjes, de tafels in carré, de hand-outs glad gestreken op tafel en de met veel creativiteit versierde werkbladen. Afgezien van de gebruikelijke schare kinderen die vragen om flesjes en doppen, is er in geen velden of wegen een deelnemer te bekennen, ook de Nederlandse docenten leven inmiddels volgens ‘African time’.  Vanaf 14.30 druppelt de een na de ander binnen. De gemiddelde temperatuur in het lokaal is gestegen tot 35 graden Celsius. Om 14.45 kunnen we dan eindelijk van start. In de voorbereiding op deze workshop hebben we voor een appetizer gekozen in de vorm van het geven van een compliment. Bij het geven van feedback is het immers zo belangrijk dat zowel de gever als ontvanger met een positief gevoel het gesprek ingaat en daarmee is de toon van het gesprek gezet. Het blijkt een gouden greep te zijn; alle docenten starten met een lach op hun gezicht. Vervolgens wordt in groepjes het begrip feedback gedefinieerd en gedeeld met de rest van de deelnemers. Alle definities zijn juist en met het citaat ‘Feedback is an effective way to reflect on your skills as a teacher’ sluiten we deze introductie af. In een kort plenair gedeelte worden persoonlijke ervaringen met het geven en ontvangen van feedback en de relevantie daarvan besproken. Nu is het de beurt aan de deelnemers om te bepalen wat de do’s en de don’ts zijn van een goed feedbackgesprek. Na tien minuten sparren, hangen er vier ingevulde lijsten op het bord die veel overeenkomsten vertonen met de criteria die wij al hadden opgesteld. Met veel enthousiasme en kennis van zaken presenteren de Malawiaanse collega’s hun visie. Uit de vele manieren waarop een feedbackgesprek gevoerd kan worden, hebben wij ter voorbereiding van de workshop zelf een stappenplan gemaakt. De stappen worden doorgenomen, de casussen gekozen, de rolverdeling gemaakt en de deelnemers brengen direct de inhoud van de workshop in praktijk. Tot slot eindigen we zoals we begonnen zijn: met een groot compliment waarin we aangeven dat wij het zeer waarderen dat de deuren van de klaslokalen, zowel letterlijk als figuurlijk, altijd voor ons open staan. Om het positieve ook in visuele vorm mee te geven, krijgt iedereen een ‘thumbs up’!

Om 16.30 racet onze vaste snelheidsduivel, Benson, ons zigzaggend en kuilen ontwijkend naar onze thuisbasis de Upstairs Lodge. Na de kippenvleugels, -poten, -levers en -strottenhoofden eten we vanavond wederom een onderdeel van de kip, namelijk de maag. Heerlijk!

Afke & Susan

Media bij bericht (12)

Reacties (1)

  • Ans Commeren
    1 jaar geleden
    Een hoogte punt van een drukke dag!!!!! Het heerlijke eten!!!!!

    Reactie rapporteren

Reactie plaatsen